Πώς μπορώ να εκπαιδεύσω το παιδί μου να μιλάει σωστά

Γράφει για το mymommy η Μάρθα Ι. Ηλιοπούλου – Ειδική Παιδαγωγός

Οι γονείς ακούγοντας και παρατηρώντας τον λόγο του παιδιού τους στην προσχολική ηλικία  αναρωτιούνται συχνά  αν  μιλάει ή δεν μιλάει σωστά.  Οι ερωτήσεις είναι συχνές , αναμενόμενες και οδηγούν σε έναν βασικό προβληματισμό:

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μιλάει σωστα;

  • Αφήστε τα «μωρουδίστικα λόγια» και μιλήστε  τους ως ενήλικες!
  • Μιλήστε εσείς σωστά, ώστε να σας μιμηθούν ,γιατί λειτουργείτε ως πρότυπα λόγου και ομιλίας για τα παιδιά σας !
  • Ονοματίστε τα πάντα γύρω από το παιδί σας, ειδικότερα με αυτά που ασχολείται, την ώρα που ασχολείται μαζί τους επαναλαμβάνοντας . Π.χ.   (παίζει με τη μπάλα)

– Ω!!! η μπάλα.. ,του λέτε, τι ωραία μπάλα!!! Είναι μία    μπάλα!!

  • Όταν φροντίζετε τις καθημερινές του ανάγκες (μπάνιο, ντύσιμο, φαγητό) περιγράφετε με λόγια τι κάνετε.
  • Όταν βγαίνετε βόλτα μαζί τους μιλήστε τους για όλα όσα βλέπετε γύρω σας.
  • Διαβάστε τους πολλά παραμύθια με θεατρικό τρόπο ,δείξτε τους εικόνες και ζητήστε να τις περιγράψουν.
  • Περιορίστε όσο μπορείτε πιο πολύ τη χρήση του τάμπλετ, του κινητού τηλεφώνου ,του υπολογιστή ,της τηλεόρασης ( μέχρι τα τρία χρόνια καλό είναι να τα αποφεύγετε τελείως).
  • Ονοματίστε τα παιχνίδια των παιδιών, δώστε ονόματα και εκφραστείτε με  απλό λεξιλόγιο.
  • Προσφέρουμε εναλλακτικές επιλογές και ερωτήσεις ανοικτού τύπου στο παιδί π.χ. «Τι θέλεις να φορέσεις ;
  • Παίξτε μαζί με το παιδί σας! Η ώρα που παίζετε μαζί τους είναι από τις πιο σημαντικές. Το παιδί είναι πολύ πιο δεκτικό και το ευχάριστο και ανάλαφρο κλίμα του παιχνιδιού το βοηθάει να μάθει μαζί σας περισσότερα και γρηγορότερα, χωρίς την αίσθηση πίεσης και άγχους.

Κατάλληλα παιχνίδια είναι τα παιχνίδια εναλλαγής ρόλων, η παντομίμα και τα συμβολικά παιχνίδια. Πρακτικές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, μπορούν να αξιοποιηθούν για την εκμάθηση βασικού λεξιλογίου.

Τα παιδιά εκπαιδεύονται, μαθαίνουν καθημερινά να μιλούν και να ακούν σωστά. Η  προσεκτική ακρόαση είναι βασική προϋπόθεση  για μία επιτυχημένη επικοινωνία!

Μιλήστε, παίξτε & επικοινωνήστε με τα παιδιά σας!

 

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών |  my-book.gr

 

 

 

Advertisement

Μάρθα Ηλιοπούλου

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος MA Special Education/B.T.E.C Edexcel Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON [icon type="fa-facebook" size="icon-3x" url="https://www.facebook.com/mymommy.gr/" box="true"] [icon type="fa-twitter" size="icon-3x" url="https://twitter.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-pinterest" size="icon-3x" url="https://gr.pinterest.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-google-plus" size="icon-3x" url="https://plus.google.com/117049516959846368092" box="true"] [icon type="fa-linkedin" size="icon-3x" url="https://www.linkedin.com/in/mymommy" box="true"]
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!