Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοεκτίμηση

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του !

Γράφει για το mymommyΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΔΗΣ MSc- Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε

Ένα παιδί με θετική αυτό-εικόνα προσαρμόζεται εύκολα στις καταστάσεις του περιβάλλοντος του, έχει χαμηλό βαθμό άγχους, δημοτικότητα, σωστές διαπροσωπικές σχέσεις και έντονη περιέργεια να μάθει, να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί γενικότερα. Νιώθει αλλά και είναι αυτόνομο, παίρνει πρωτοβουλίες και ρισκάρει. Δεν φοβάται την αποτυχία διότι είναι μια ευκαιρία να βελτιωθεί, να σκληραγωγηθεί και να μάθει από τα λάθη του. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Διεκδικεί τα δικαιώματά του, συνάμα όμως αντιλαμβάνεται πως εχει και υποχρεώσεις. Τέλος αλλά εξίσου πολύ σημαντικό, διαχειρίζεται καλύτερα αλλά και ξεπερνά τα αρνητικά του συναισθήματα είτε είναι θλίψη, είτε άγχος, είτε θυμός.


Απεναντίας ένα παιδί με αρνητική αυτό-εικόνα είναι ανικανοποίητο. Δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του με αποτέλεσμα να του φταίνε τα πάντα. Έχει έντονο άγχος και είναι απομονωμένο. Νιώθει μοναξιά λόγω έλλειψης φίλων και στο σχολείο δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δεν είναι ευχαριστημένο με τίποτα και συχνά αναφέρεται στον εαυτό του με αρνητικά σχόλια εστιάζοντας περισσότερο στα αρνητικά από ότι στα θετικά του στοιχεία. Δεν δέχεται την κριτική ακόμα και όταν είναι για το καλό του διότι του δημιουργεί έντονο άγχος, όμως πολύ εύκολα ασκεί κριτική στους άλλους. Έχει δυσκολία στην δημιουργία φιλικών σχέσεων και στενοχωριέται έντονα με τις αποτυχίες. 


Πρακτικές συμβουλές


Να αγκαλιάζετε και να χαϊδεύεται το παιδί σας.


Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά που έχουν αγάπη, χάδια, αγκαλιές και στοργή μεγαλώνοντας αντιμετωπίζουν την κοινωνία με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση σε αντίθεση με τα παιδιά που δεν έχουν νιώσει την απαιτούμενη στοργή και αγάπη. Μάθετε λοιπόν να λέτε και να δείχνετε την αγάπη σας στα παιδιά σας από την γέννηση τους κιόλας. Μεγαλώνοντας θα μάθουν και τα ίδια να εκδηλώνουν την αγάπη τους προς τους συνανθρώπους τους. Ένας άνθρωπος που μαθαίνει να εκδηλώνει τα συναισθήματά του είναι υγιής ψυχολογικά. Απεναντίας ένας άνθρωπος που καταπιέζει τα συναισθήματά του και δεν τα εκδηλώνει μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί σαν ηφαίστειο αλλά και να δημιουργηθούν ψυχοσωματικά προβλήματα υγείας.


Το βοηθώ να υπομένει, να επιμένει, και να αγωνίζεται μέχρι να πετύχει τους στόχους του.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε πως ο άνθρωπος σκληραγωγείτε μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Ένα παιδί που τα βρίσκει όλα εύκολα, γρήγορα και έτοιμα στη ζωή του δεν θα μπορέσει να έχει υψηλή αυτοεκτίμηση γιατί δεν θα έχει πασχίσει για τίποτα από μόνο του. Θα μάθει να στηρίζεται στις πλάτες των άλλων και με την πρώτη δυσκολία θα το βάζει στα πόδια. Είναι τοσο ευχάριστο το συναίσθημα της προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων που βάζουμε καθημερινά στη ζωή μας από τον πιο απλό μέχρι τον πιο δύσκολο στόχο. Πρέπει το παιδί σας να πάρει το μήνυμα πως χρειάζεται να προσπαθήσει για να καταφέρει οποιοδήποτε στόχο βάλει στη ζωή του σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής του. Δώστε του το μήνυμα πως η προσπάθεια μετράει και όχι πάντα το αποτέλεσμα. Εξάλλου ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου είναι που μας δυναμώνει. Όση περισσότερη η προσπάθεια τόση περισσότερη η αυτοεκτίμηση. Ξεκινήστε με εύκολους και απλούς στόχους και αφού κατακτηθούν αυξήστε τη δυσκολία. Ποτέ δεν ξεκινάμε με δύσκολο στόχο διότι αν δεν τα καταφέρει το παιδί σας τότε θα πάρει το μήνυμα πως δεν μπορεί άρα θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα δηλαδή να μειωθεί η αυτοεκτίμηση του και όχι να αυξηθεί.


Μαθαίνω στο παιδί πως θα βάλει τάξη και δομή στην καθημερινή του ζωή.


Εδώ βοηθάει πάρα πολύ η οριοθέτηση που έχει ένα παιδί. Ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο για το πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να μεγαλώνει με όρια. Προσωπικά θεωρώ πως οι περισσότεροι γονείς δεν βάζετε όρια γιατί δεν έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικά είναι για την ψυχική υγεία του παιδιού σας. Τα όρια μεγαλώνουν ένα παιδί το οποίο έχει αυτοέλεγχο, σωστή συμπεριφορά, συναισθηματική ασφάλεια αλλά και υψηλή αυτοεκτίμηση. Οι γονείς  πρέπει να βάλουν τα όρια όσο νωρίτερα γίνεται. Σίγουρα εδώ ισχύει το ποτέ δεν είναι αργά απλά θεωρώ πως όσο νωρίτερα τα βάλουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι για το παιδί να τα αποδεχτεί και θα έχουμε γλιτώσει πολλές διαμάχες, τσακωμούς και γενικότερα κακή συμπεριφορά.


Μαθαίνω στο παιδί ότι είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του αλλά και πως είναι σημαντικό να διεκδικεί τα δικαιώματά του.


Το παιδί πρέπει να συνδέσει στο μυαλό του ότι ανάλογα με την συμπεριφορά του δηλαδή τις πράξεις του, το πώς φέρεται και αντιδρά θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες. Έτσι μαθαίνει το παιδί πως εξαρτάται από αυτό το ίδιο για το τι θα συμβεί. Παρακάτω σας λέω με λίγα λόγια τα τρία είδη συμπεριφοράς που υπάρχουν και γιατί η διεκδικητική συμπεριφορά είναι η πιο σωστή επιλογή. Εξηγήστε στο παιδί πως οι χειρονομίες του και η χροιά της φωνής  του μπορει να δείχνει αυτοεκτίμηση ή φόβο.


Παθητική συμπεριφορά.


Υποχωρητικότητα, φόβος, ανασφάλεια και μπλοκάρισμα συναισθημάτων. Οι ανάγκες μου και τα θέλω μου είναι λιγότερο σημαντικά από των άλλων. Ουσιαστικά είμαι θύμα των καταστάσεων αλλά και των άλλων ανθρώπων.


Επιθετική συμπεριφορά


Οι ανάγκες μου και τα θέλω μου είναι περισσότερο σημαντικά από ότι των άλλων. Εξωτερικεύω λοιπόν τα συναισθήματα μου με αρνητικό τρόπο όπως έντονες φωνές, χειροδικία, αρνητικούς χαρακτηρισμούς.


Διεκδικητική – δυναμική συμπεριφορά


Εξωτερικεύω ειλικρινά τα συναισθήματά μου με τρόπο που δεν θίγω τον άλλο ενώ  υπερασπίζω τα δικαιώματα μου. Τα θέλω μου και οι ανάγκες μου είναι εξίσου σημαντικά με του άλλου. Διεκδικώ τα δικαιώματα μου.


Να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις με υπομονή και δυναμισμό. 


Υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες δεν είναι εύκολες και είναι καλό να τις αντιμετωπίζει με επιμονή και υπομονή. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να μάθετε στο παιδί σας να μην απογοητεύεται εύκολα όταν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο θα ήθελε. Είναι αλήθεια πως αρκετές φορές αλλιώς τα υπολογίζουμε και αλλιώς μας έρχονται οι καταστάσεις αλλά πρεπει να δίνετε έμφαση στην προσπάθεια του παιδιού και όχι απαραίτητα στο στόχο. Μέσα από την προσπάθεια και την επιμονή βγαίνουμε νικητές. Όλα όμως τα παραπάνω χρειάζονται και υπομονή διότι αν γίνονταν όλα όπως τα θέλαμε και μάλιστα γρήγορα όλος ο κόσμος θα είχε αυτοεκτιμηση γιατί θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να αποκτηθεί. Η αλήθεια είναι όμως πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 


Όλα χρειάζονται να γίνουν χωρίς υπερβολές


Όμως εδώ θα πρέπει να προσέξετε να μην πάτε στην αντίπερα όχθη και τι εννοώ με αυτό. Δεν θέλουμε ένα παιδί τέλειο γιατί δεν γίνεται. Κανείς δεν είναι τέλειος αλλά ούτε και το παιδί σας θα γίνει. Είναι σημαντικό να προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα όχι όμως για το τέλειο αποτέλεσμα γιατί δεν υπάρχει τέλειο αποτέλεσμα. Προσέξτε μην ωθήσετε το παιδί σας στην τελειοθηρία. Αυτά τα παιδιά είναι καταδικασμένα να είναι δυστυχισμένα αν δεν αλλάξουν, γιατι επιζητούν την τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Νιώθουν πως δεν έχουν αξία αν δεν πετύχουν τον στόχο τους με τέλειο αποτέλεσμα ή αν για παράδειγμα οι βαθμοί στο σχολείο τους δεν είναι άριστοι. Ζούνε συνέχεια με ένα μόνιμο άγχος και τον φόβο μην τυχών και αποτύχουν. Αν αποτύχουν νιώθουν εντελώς άχρηστα και μπορούν να φτάσουν σε αγχώδεις διαταραχές ακόμα και κατάθλιψη.


 Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος είναι ο ναρκισσισμός. Νάρκισσος είναι εκείνος που έχει υπερβολική αυτοεκτίμηση. Αναζητά πάντα άτομα γύρω του που τον θαυμάζουν ώστε να διατηρεί την αψεγάδιαστη εικόνα που έχει για τον εαυτό του. Μια εικόνα τόσο εύθραυστη, μια διαταραγμένη προσωπικότητα. Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με το μέτρο. Η υπερβολή δεν βοηθάει πουθενά και σε τίποτα.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΔΗΣ MSc
Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιστοσελίδα www.psychogidis.gr
Facebook:  Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας


****(σε περίπτωση αναδημοσίευσης – αναπαραγωγής οποιουδήποτε  άρθρου επιβάλλεται η χρήση του συνδέσμου της σελίδας του άρθρου ως πηγή)    

Mymommy.gr

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!