Παίζουμε με τα παιδιά μας!

Γράφει για το mymommy ο Γαλανάκης Γεώργιος – Ψυχολόγος |Παίζουμε με τα παιδιά

Πόσοι γονείς πραγματικά παίζουν με τα παιδιά τους;

Πόσοι έχουν στο ημερίσιο πρόγραμμά τους, ώρα για “οικογενειακό παιχνίδι”;

Από ότι φαίνεται από μελέτες, ολοένα και λιγότεροι γονείς. Βάση των μελετών αυτών, η ημερίσια κόπωση, τα λοιπά καθημερινά άγχη που καταβάλουν τους γονείς, αλλά ακόμα και το ότι θεωρούν το παιχνίδι με τα παιδιά βαρετό και “χάσιμο χρόνου”, φαίνεται να είναι κάποιες από τις αιτίες αυτού του φαινομένου. Ας δούμε λοιπόν γιατί το παιχνίδι θεωρείτε βασικός παράγοντας της ανάπτυξης του παιδιού, γιατί οι γονείς πρέπει να είναι οι βασικοί συμπαίκτες-καθοδηγητές σε αυτό, καθώς και πώς οι ίδιοι θα οφεληθούν.
Πώς βοηθά το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού;

Πολύ απλά, βήμα με το βήμα τροφοδοτεί τα παιδιά με όλες τις απαραίτητες ικανότητες που θα χρειαστούν στην μετέπειτα ζωή τους. Οι γονείς οφείλουν να είναι παρόντες και να μεταλαμπαδεύσουν τις ικανότητες αυτές στα παιδιά τους. Παίζοντας με το παιδί είναι ένας τρόπος να βοηθηθεί στην ανάπτυξη ομάδων δεξιοτήτων, όπως των κοινωνικών και αυτών του αυτο-ελέγχου. Χωρίς να το καταλαβαίνετε, με μια ώρα την ημέρα οικογενειακού παιχνιδιού, βοηθάτε τα παιδιά να καλλιεργήσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να χτίσουν ένα λαμπρό μέλλον.

Η αλληλεπίδραση γονέα-παιδιού μέσω του παιχνιδιού φαίνεται να συνδέεται με την καλλιέργια και ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού, τις ακαθόριστες κινητικές του δεξιότητες και μια ευρεία γκάμα γνωστικών ικανοτήτων. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί η μάθηση της διαχείριης των συναισθημάτων του παιδιού, με αυτόν τον τρόπο. Τέλος, έχει φανεί ότι παρέχοντας στο παιδί ένα “εμπλουτισμένο” περιβάλλον παιχνιδιού, αρκεί για την μείωση των χημικών ουσιών που εκρίνει ο οργανισμός λόγω άγχους.

Θα πείτε, το δικό μου παίζει με τα αδέρφια του, δεν είναι το ίδιο;Δεν μπορούν να διδαχτούν αυτές τις ικανότητες από τα μεγαλύτερα αδέρφια;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι όχι. Έχει αποδειχθεί ότι το παιχνίδι γονέα-παιδιού συμβάλλει περισσότερο στην ικανότητα ενός παιδιού να δίνει μορφή σε πρόωρες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, από ό, τι το να παίζει με τα αδέλφια. Αυτό εξηγείται από δύο κυρίως λόγους, πρώτον οι γονείς μπορούν να προσφέρουν ένα πιο ώριμο και πλούσιο παιχνίδι από τα αδέλφια και με την ευρύτερη γνώση τους πάνω στον κόσμο, συχνά μπορούν να διευρύνουν τη φαντασία με τρόπους που τα άλλα παιδιά δεν μπορούν.

Δεύτερον, τα βρέφη και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρησιμοποιούν συχνά τις συμπεριφορές που απαιτούντε από έναν συνεργάτη, ενώ παίζουν με τους γονείς, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν το ίδιο όταν παίζουν με τα αδέλφια τους. Είναι λογικό, έτσι δεν είναι; Το μόνο που θέλει ένα παιδί είναι να έχει τους γονείς του περισσότερο. Αυτό είναι το όλο θέμα. Παίζοντας με τα άλλα παιδιά μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά τίποτα δεν ξεπερνά τη χαρά και την ικανοποίηση του να πάρεις τους γονείς να παίξουν μαζί σου. Επίσης, τα μεγαλύτερα αδέλφια συμμετάσχουν σε ελάχιστα ποσοστά σε μια καθαρή αλληλεπίδραση με τα νεότερα αδέλφια τους, ενώ οι γονείς συνήθως δίνουν στο μικρότερο παιδί την πλήρη προσοχή τους.

Εν κατακλείδι, όπως προαναφέραμε το παιχνίδι με τα παιδιά έχει κοινό όφελος και για τους γονείς τους ίδιους. Δεν μιλάω μόνο στο ενδιάμεσο όφελος του να βλέπουν τα παιδιά τους μέρα με τη μέρα όλο και πιο έξυπνα, ήρεμα και χαρούμενα, αλλά για το άμεσο κέρδος τους. Ποιο είναι αυτό; Λέγεται οκυτωκίνη και αποτελεί την λεγόμενη ορμόνη της αγάπης. Η οκυτωκίνη παράγεται έντονα κατά το θυλασμό και συνεισφέρει στην ηρεμία και την χαλάρωση, βρέφους και μητέρας. Οι έρευνες δείχνουν ότι η οκυτωσύνη παράγεται επίσης κατά τη διαδικασία του στοργικού παιχνιδιού από πλευράς μητέρας, με το παιδί και στον πατέρα, κατά τη διάρκεια ενός διεγερτικού προς τα παιδιά παιχνιδιού. Οπότε, όταν γυρνάτε σπίτι και θέλετε να ηρεμίσετε, χρησιμοποιήστε την πιο φυσική μέθοδο, ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!!

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-CBT
gegaolanakhs@yahoo.gr 
Σόλωνος  99
ΑΘήνα
106 78

****(σε περίπτωση αναδημοσίευσης – αναπαραγωγής οποιουδήποτε  άρθρου επιβάλλεται η χρήση του συνδέσμου της σελίδας του άρθρου ως πηγή)    

Mymommy.gr

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON [icon type="fa-facebook" size="icon-3x" url="https://www.facebook.com/mymommy.gr/" box="true"] [icon type="fa-twitter" size="icon-3x" url="https://twitter.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-pinterest" size="icon-3x" url="https://gr.pinterest.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-google-plus" size="icon-3x" url="https://plus.google.com/117049516959846368092" box="true"] [icon type="fa-linkedin" size="icon-3x" url="https://www.linkedin.com/in/mymommy" box="true"]
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!