Παιδικός Βήχας . Αναγνωρίστε τον τύπο βήχα στο παιδί σας.

Γράφει για το mymommy η Παιδίατρος Χανιώτη Ηλέκτρα.

Ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον παιδίατρο είναι ο βήχας. Τα αίτια του είναι πολλαπλά και διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Ο βήχας αποτελεί γραμμή άμυνας του οργανισμού έναντι σε λοιμογόνους παράγοντες  άλλα και ξένα σώματα. Δημιουργείτε μετά από διέγερση υποδοχέων του κατώτερου αναπνευστικού αλλά μπορεί να ξεκινήσει με  εντολή από κέντρα του εγκεφάλου.

Αίτια βήχα :

Α. Βρέφος

 1. Συγγενείς και νεογνικές λοιμώξεις  ( ιοί , βακτήρια , χλαμύδια)
 2. Συγγενείς ανωμαλίες π.χ  Τράχειοισοφαγικό συρίγγιο , αγγειακός δακτύλιος, ανωμαλίες του αεραγωγού
 3. Άλλα αίτια π.χ Κυστική ίνωση , γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , ιογενής βρογχιολίτιδα , άσθμα, κοκκύτης

 

Β. Νήπιο

 1. Ξένο σώμα
 2. Άσθμα
 3. Κυστική ίνωση , Βρογχιεκτασίες , σύνδρομα δυσκινησίας κροσσών , ιογενής βρογχίτιδες, παθητική εισπνοή καπνού , γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση , ρινίτιδα , λαρυγγίτιδα, τραχειίτιδα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα,, πνευμονία, κοκκύτης.

Γ. Παιδί

 1. Άσθμα
 2. Κυστική ίνωση
 3. Λοίμωξη από μυκόπλασμα της πνευμονίας
 4. Ψυχογενής βήχας
 5. Πνευμονία
 6. Συνδρομά δυσκινησίας κροσσών
 7. Ξένο σώμα
 8. Λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού,  κοκκύτης

Τον βήχα τον διακρίνουμε σε οξύ και χρόνιο, παραγωγικό  και ξηρό. Ο παραγωγικός βήχας είναι ο βήχας με φλέγματα, ο ξηρός μπορείς να είναι κοντός και σύντομος ή και παροξυσμικός.

Αυτό που βοηθάει πολύ τον ιατρό σας είναι η αναφορά των συνοδών συμπτωμάτων . Δηλαδή με τι συνοδεύεται ο βήχας , δηλαδή αν συνυπάρχει  πυρετός , μύξες , άλγος στον θώρακα, εμετός. Επιπλέον βοηθάει να γνωρίζουμε αν ο βήχας είναι νυκτερινός , αν εμφανίζεται μετά τα γεύματα , αν επιδεινώνεται στην άσκηση , το πρωί , με το καυσαέριο , τις οσμές , τον καπνό του τσιγάρου , αν υποχωρεί με τον ύπνο .

Χαρακτηριστικός είναι ο βήχας της οξείας λαρυγγίτιδας , χαρακτηρίζεται ως υλακώδης ( ως γάβγισμα σκύλου ). Στην οξεία βρογχίτιδα / βρογχιολίτιδα ο βήχας συνοδεύεται από σφύριγμα (συριγμό).

Ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στον αιφνίδιο ιδίως παροξυσμικό  βήχα μετά από πιθανή κατάποση ξένου σώματος. Αυτός συνοδεύεται  από έμετο ή  τάση προς έμετο , δύσπνοια και σιελόρροια ή  και αίσθημα  πνιγμονής.

Ιδιαίτερα μεγάλη  προσοχή  στον παροξυσμικό βήχα ιδίως όταν είναι νυκτερινός , συνοδεύεται με ανορεξία ,γρήγορη αναπνοή ( ταχύπνοια )και συριγμό (σφύριγμα ).

Απαγορεύονται τα αντιβηχικά σιρόπια στα παιδιά εκτός ελάχιστων  περιπτώσεων τις οποίες  μπορεί να κρίνει μόνο ο παιδίατρος. Τα βλεννολυτικά – αποχρεμπτικά σιρόπια βοηθούν σε ελάχιστες περιπτώσεις .

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι ο βήχας αποτελεί παράγοντα αφυδάτωσης  και η επαρκής λήψη υγρών είναι καλή συμβουλή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Οπωσδήποτε αναζητούμε βοήθεια στον αιφνίδιο  παροξυσμικό , στον βήχα με πυρετό , με θωρακαλγία, στον νυκτερινό , στον βήχα που αλλάζει την διάθεση και την όρεξη του παιδιού.

Χανιώτη Ηλέκτρα
Παιδίατρος
Ιωνίας 15 και Λεωφ. Κηφισίας
Νέα Ερυθραία
τηλ 6948423498 –  2108002089

****(σε περίπτωση αναδημοσίευσης – αναπαραγωγής οποιουδήποτε  άρθρου επιβάλλεται η χρήση του συνδέσμου της σελίδας του άρθρου ως πηγή)    

Mymommy.gr

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON [icon type="fa-facebook" size="icon-3x" url="https://www.facebook.com/mymommy.gr/" box="true"] [icon type="fa-twitter" size="icon-3x" url="https://twitter.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-pinterest" size="icon-3x" url="https://gr.pinterest.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-google-plus" size="icon-3x" url="https://plus.google.com/117049516959846368092" box="true"] [icon type="fa-linkedin" size="icon-3x" url="https://www.linkedin.com/in/mymommy" box="true"]
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!