ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ: Πώς αντιμετωπίζουμε τις ερωτήσεις των παιδιών;

Γράφει για το mymommy η Ψυχολόγος & Παιδαγωγός   Δημητροπούλου Πετρούλα

Όλοι οι γονείς έχουν έρθει ή θα έρθουν αντιμέτωποι με ερωτήματα των παιδιών τους σχετικά με την σεξουαλικότητα, τη σύλληψη και την γέννηση των παιδιών κ.λ.π. Άλλωστε, τα παιδιά, ήδη από την ηλικία των 2 – 3 ετών, έχουν αρχίσει να εξερευνούν το σώμα τους, να ανακαλύπτουν τις ερωτογενείς ζώνες, να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα χαρακτηριστικά του φύλου τους και γι’ αυτά του αντίθετου φύλου. Πολύ συχνά, με αφορμή μια πιθανή εγκυμοσύνη ή γέννα της μητέρας ή κάποιου άλλου κοντινού προσώπου, τα ερωτήματα αυτά γίνονται πιο συγκεκριμένα.

Οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις ξαφνιάζονται, δείχνουν έκπληξη, δυσαρέσκεια, θυμό, αμηχανία, ντροπή μπροστά στις ερωτήσεις αυτές των παιδιών τους, θεωρώντας πιθανόν ότι είναι πολύ μικρά για να μάθουν ή να κατανοήσουν την σεξουαλικότητα, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα και τις κοινωνικές αντιλήψεις και τα ταμπού σχετικά με την παιδική σεξουαλικότητα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η σεξουαλικότητα είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και επομένως το σώμα αποτελεί πηγή ευχαρίστησης και για τα παιδιά. Δεν θα πρέπει όμως να συγχέουμε την παιδική με την ενήλικη σεξουαλικότητα. Για τα παιδιά όλο αυτό έχει να κάνει με την ανακάλυψη του εαυτού τους και του φύλου τους, με κάτι καινούριο που προκαλεί ευφορία. Επομένως, δεν θα πρέπει να περιβάλλουμε τα παιδιά μας με ενοχές επειδή ανακαλύπτουν το σώμα τους, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου να μάθουν να το σέβονται, να αναπτύξουν ισχυρή αυτοεκτίμηση και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες στο μέλλον να αναπτύξουν μια υγιή σεξουαλικότητα.

Υπάρχουν όμως συμπεριφορές που θα μπορούσαν να μας ανησυχήσουν;

Αν παρατηρήσουμε στο παιδί συμπεριφορές που παραπέμπουν στην ενήλικη σεξουαλικότητα, πχ: μίμηση ερωτικής πράξης, ή συμπεριφορές βίας, όπως ο εξαναγκασμός ή η απειλή σε άλλο παιδί για κάποια πράξη σεξουαλικού περιεχομένου, θα πρέπει να το διερευνήσουμε. Αν δεν υπάρχει ψυχοπαθολογία πίσω από αυτές τις συμπεριφορές, πιθανόν να είναι ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης, αποτέλεσμα λανθασμένης πληροφόρησης, αποτέλεσμα ερεθισμάτων που έχει δεχτεί το παιδί από τα ΜΜΕ κ.α. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ: Πώς αντιμετωπίζουμε τις ερωτήσεις των παιδιών;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι απαντάμε λοιπόν σε ερωτήσεις όπως: «Πώς γίνονται τα παιδιά;», «Πώς γεννήθηκα εγώ;», «Πώς βγήκα από την κοιλιά σου;» κ.α.;

Η απάντηση είναι ότι λέμε πάντα την αλήθεια με λόγια απλά και κατανοητά, ανάλογα το αναπτυξιακό στάδιο και την κατανόηση του κάθε παιδιού. Μιλάμε για τις ανατομικές διαφορές των 2 φύλων, για το πώς γίνεται η σύλληψη, πώς μεγαλώνει το μωρό στην κοιλιά της μαμάς, για την διαδικασία του τοκετού, πάντα βέβαια ανάλογα με τις ερωτήσεις που δεχόμαστε και χωρίς να βομβαρδίζουμε το παιδί με πληροφορίες για τις οποίες δεν έχει εκφράσει απορία. Επιπλέον, αποφεύγουμε να αναπαράγουμε μύθους όπως «τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», να χρησιμοποιούμε αόριστες εκφράσεις που μπορεί να μπερδέψουν το παιδί ή «χαριτωμενίστικες» εκφράσεις, οι οποίες μαρτυρούν τη δική μας αμηχανία και συστολή. Αν μας διευκολύνει και ανάλογα το ενδιαφέρον του παιδιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βοηθητικά και ορισμένα σχετικά βιβλία, κατάλληλα για την ηλικία του.

Είναι πολύ σημαντικό αυτού του είδους οι συζητήσεις να γίνονται μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής και κατανόησης, ώστε να μην δημιουργηθούν στο παιδί ενοχές και να νιώσει ότι μπορεί να απευθύνεται στους γονείς του με ασφάλεια για όσα το απασχολούν. Η σωστή πληροφόρηση από τη νηπιακή ηλικία, η διαθεσιμότητα των γονιών να απαντήσουν στις ερωτήσεις του παιδιού τους, η αντιμετώπιση της σεξουαλικότητας ως φυσιολογικού χαρακτηριστικού της ανθρώπινης φύσης, θέτουν τις βάσεις για μια υγιή σχέση του παιδιού με το σώμα του, για μια ισχυρή αυτοεκτίμηση και αίσθηση σεβασμού για τον εαυτό του και για μια υγιή σεξουαλικότητα στη μετέπειτα ζωή του.

Δημητροπούλου Πετρούλα

Ψυχολόγος – Παιδαγωγός

Ορτανσίας ,ΤΘ 429,

Πόρτο Ράφτη,

19003, ΑΤΤΙΚΗΣ

*

(σε περίπτωση αναδημοσίευσης – αναπαραγωγής οποιουδήποτε  άρθρου επιβάλλεται η χρήση του συνδέσμου της σελίδας του άρθρου ως πηγή)

Mymommy.gr

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON [icon type="fa-facebook" size="icon-3x" url="https://www.facebook.com/mymommy.gr/" box="true"] [icon type="fa-twitter" size="icon-3x" url="https://twitter.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-pinterest" size="icon-3x" url="https://gr.pinterest.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-google-plus" size="icon-3x" url="https://plus.google.com/117049516959846368092" box="true"] [icon type="fa-linkedin" size="icon-3x" url="https://www.linkedin.com/in/mymommy" box="true"]
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!