Μαθαίνοντας τις Κοινωνικές δεξιότητες . Μέρος Β

Γράφει για το mymommy ο Ψυχολόγος  Γαλανάκης Γιώργος .

Συνεχίζοντας το άρθρο μας περί των μεθόδων διδασκαλίας των κοινωνικών δεξιοτήτων, θα δούμε σε αυτό, το δεύτερο μέρος, την άμεση διδασκαλία καθώς και την προώθηση της μάθησης από τους συνομηλίκους.

Άμεση Διδασκαλία

Η άμεση διδασκαλία περιλαμβάνει συνήθως την διδασκαλία των παιδιών σε συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές όπως τη

ς κοινής χρήσης, της επαναχώρησης, ή του να ζητήσουν ένα παιχνίδι. Αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια ομάδα παιδιών, ή ατομικά με ένα παιδί που έχει δυσκολία με μια συγκεκριμένη κοινωνική δεξιότητα.

Όπως αναφέρουν οι Mize και Ladd (παράθεση από Lynch και Simpson, 2010), όταν η διδασκαλία των κοινωνικών δεξιοτήτων στοχεύει στις ανάγκες των παιδιών με κοινωνικές δυσκολίες, όπως η επιθετικότητα ή η απομόνωση, η παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη φύση των κοινωνικών σχέσεων του παιδιού. Οι απευθείας οδηγίες που χρησιμοποιούν μια δέσμη κοινωνικών δεξιοτήτων συνήθως περιλαμβάνουν τα εξής βήματα.

 1. Οι δάσκαλοι μοντελοποιούν την κατάλληλη συμπεριφορά.
 2. Το παιδί επιδεικνύει τη συμπεριφορά με το δάσκαλο.
 3. Ο δάσκαλος δίνει τα μοντέλα ενός σωστού και ενός εσφαλμένου παραδείγματος της στοχοποιημένης κοινωνικής συμπεριφοράς.
 4. Ο δάσκαλος ζητά από το παιδί να προσδιορίσει τη σωστή κοινωνική συμπεριφορά.
 5. Το παιδί ασκεί μέσω παιχνιδιού-ρόλου την θετική επιδεξιότητα με άλλο
  παιδί.
 6. Για την προώθηση της γενίκευσης της κοινωνικής δεξιότητας, ο καθηγητής
  θυμίζει στο παιδί την δεξιότητα πριν από τη δραστηριότητα, όπου είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί.

 

Προώθηση της μάθησης από τους συμμαθητές

Σύμφωνα με τη θεωρία της κοινωνικής μάθησης (Bandura, 1986), τα άτομα μαθαίνουν πολλές κοινωνικές συμπεριφορές παρατηρώντας άλλους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το φαινόμενο με την ομαδοποίηση των παιδιών σε δραστηριότητες για την προώθηση της κατάλληλης κοινωνικής συμπεριφοράς. Αυτά είναι δύο παραδείγματα.

 • Όταν ένα παιδί έχει δυσκολία με τις κοινωνικές δεξιότητες, τοποθετήστε το ανάμεσα σε δύο κοινωνικά έμπειρους συνομηλίκους κατά τη διάρκεια του χρόνου μαθήματος και του χρόνου σνακ.
 • Κατά τη διάρκεια του χρόνου της παιδικής χαράς και των άλλων δραστηριοτήτων παιχνιδιού, ενθαρρύνετε τα παιδιά με έντονες κοινωνικές δεξιότητες να καλέσουν ένα παιδί με λιγότερο ώριμη κοινωνική ανάπτυξη να τους συναντήσει.

Όταν οι δάσκαλοι επιβεβαιώνουν τις κατάλληλες κοινωνικές συμπεριφορές, άλλα παιδιά βλέπουν αυτό να συμβαίνει και είναι πιο πιθανό να μιμούνται συμπεριφορές που φέρουν την κοινωνική ενίσχυση. Ταυτόχρονα, προσέξτε να μην κάνετε τα ίδια παιδιά πάντα επιστάτες των λιγότερο κοινωνικά έμπειρων παιδιών. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να αντιστοιχίσετε το παιδί με τις κοινωνικές δυσκολίες με μια ποικιλία από παιδιά και όχι με το ίδιο το παιδί όλη την ωρα.

Γαλανάκης Γιώργος
Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία – Συμβουλευτική
galanakis-george-psy-cbt.gr
gegaolanakhs@yahoo.gr
Σόλωνος 99, Αθήνα

****(σε περίπτωση αναδημοσίευσης – αναπαραγωγής οποιουδήποτε  άρθρου επιβάλλεται η χρήση του συνδέσμου της σελίδας του άρθρου ως πηγή)  

Βιβλιογραφία:

Lynch.S.A,&Simpon.C.G.(2010).Social Skills: Laying the Foundation for Success. DIMENSIONS OF EARLY CHILDHOOD. Vol38(2).

Myze.J.(2005). Social Skills Intervention and Peer Relationship Difficulties in Early Childhood: Comments on Bierman and Erath, Manz and McWayne, and Odom. Encyclopedia on Early Childhood Development.

 

 

Mymommy.gr

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON [icon type="fa-facebook" size="icon-3x" url="https://www.facebook.com/mymommy.gr/" box="true"] [icon type="fa-twitter" size="icon-3x" url="https://twitter.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-pinterest" size="icon-3x" url="https://gr.pinterest.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-google-plus" size="icon-3x" url="https://plus.google.com/117049516959846368092" box="true"] [icon type="fa-linkedin" size="icon-3x" url="https://www.linkedin.com/in/mymommy" box="true"]
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!