ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α και Παιδιά : Συμπτώματα & Πρόληψη

Γράφει για το mymommy.gr  o Ανδρέας Γ.Πυροβολάκης, Παιδίατρος


Η επικαιρότητα και οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται  στη χώρα μας , φέρνουν ξανά στην επιφάνεια ασθένειες «ξεχασμένες», για τις οποίες λίγοι από εμάς δίναμε σημασία τα τελευταία χρόνια ή μας απασχολούσε το αν τα παιδιά μας είναι εμβολιασμένα ή όχι. Είναι πολύ σημαντική η έγκυρη ενημέρωσή μας για τις ασθένειες αυτές, έτσι ώστε να αποφεύγονται άσκοπο άγχος, πανικός ή σπασμωδικές αντιδράσεις.

      Μία από τις ασθένειες αυτές είναι η Ηπατίτιδα Α, της οποίας κρούσματα αναφέρθηκαν μεταξύ των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας. 

Τί είναι όμως η Ηπατίτιδα Α; Πώς μεταδίδεται; Ποιά τα συμπτώματά της; Είμαστε εμβολιασμένοι; Τί μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε;

     Η Ηπατίτιδα Α είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον RNA εντεροϊό της ηπατίτιδας Α (HAV). Είναι νόσος με παγκόσμια κατανομή και η συχνότητά της εξαρτάται κυρίως από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της κάθε περιοχής. Η μετάδοση της νόσου γίνεται κυρίως με την εντεροστοματική οδό (μολυσμένα κόπρανα), με συνέπεια να εκδηλώνονται μικροεπιδημίες σε καταυλισμούς ή σε περιοχές με άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ακόμα όμως και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή ιδρύματα.  Σπανιότερα η μετάδοση μπορεί να συμβεί και αιματογενώς (μολυσμένες σύριγγες – μετάγγιση αίματος).

      Η επώαση της νόσου (δηλαδή το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα μεταδοθεί έως να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα) διαρκεί κατά μέσο όρο ένα μήνα περίπου. Πολύ συχνά, η νόσος δεν γίνεται αντιληπτή ή έχει ελάχιστα συμπτώματα (1 στα 2 δύο παιδιά κάτω των 6 ετών δεν θα εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα). Τα πρώιμα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια με ανορεξία, ναυτία, υπνηλία και πιθανώς πυρετό με εμέτους και διάρροια. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ίκτερος, αποχρωματισμός κοπράνων, διόγκωση του ήπατος και του σπλήνα και σπανιότερα διαταραχές της πήξης του αίματος, αρθρίτιδα ή ασκίτης.    

  Η διάγνωση γίνεται με τα ειδικά για τη νόσο αντισώματα (IgM), τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους στο αίμα ήδη από την έναρξη της νόσου. Χαρακτηριστική είναι επίσης η αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία κορυφώνεται όταν εμφανιστεί  ίκτερος, δείγμα της ηπατοκυτταρικής βλάβης. Άτομα που νόσησαν ή εμβολιάστηκαν για την ηπατίτιδα Α θεωρούνται άνοσα εφ’όρου ζωής.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα Α, παρά μόνον η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (πχ  πυρετός, έμετοι, διαταραχές της πήξης). Πρόκειται κατά κανόνα για καλοήθη νόσο, με αυτόματη ίαση, χωρίς τα άτομα που νόσησαν να γίνονται χρόνιοι φορείς.

     Προληπτικά, συνιστάται εμβολιασμός, σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και απομόνωση των ασθενών για μία εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Όσοι ανεμβολίαστοι έρθουν σε επαφή με πάσχοντα, οφείλουν να εμβολιαστούν, ενώ τα βρέφη κάτω του έτους λαμβάνουν ειδική γ-σφαιρίνη έναντι της νόσου.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Α εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και γίνεται σε 2 δόσεις, συνήθως στην ηλικία των 2 και 2,5 ετών.

Ανδρέας Γ.Πυροβολάκης, Παιδίατρος, a.g.pyrovolakis@gmail.comfacebook.com/paedidoc

         

****(σε περίπτωση αναδημοσίευσης – αναπαραγωγής οποιουδήποτε  άρθρου επιβάλεται η χρήση του συνδέσμου της σελίδας του άρθρου ως πηγή)      

Mymommy.gr

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!