Η δική μου συμβουλή για την νέα σχολική χρονιά

Γράφει για το mymommy ο Ψυχολόγος  Γαλανάκης Γιώργος .

Τελευταίο Σαββατοκύριακο διακοπών, και όπως μας έλεγαν και μας ως παιδιά, “Από Δευτέρα… τα κεφάλια μέσα…”.

Γονείς, εκπαιδευτικοί γράψατε Χ, και κάπου ανάμεσα στις συμπληγάδες τα παιδιά. Από ένα “βαρετό ελληνικό σχολείο”, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε από τον κύριο Τριβιζά, σε μια “βαρετή ελληνική οικογένεια” θα έλεγα εγώ ακολουθούμενος τον ίδιο τρόπο σκέψης. Κι όπως για το “βαρετό ελληνικό σχολείο” δεν οφείλεται τόσο στους διδάσκοντες, αλλά κυρίως στον τρόπο εκπαίδευσης, μέσω στείρων βιβλίων που “σκοτώνουν” την φαντασία, αυτή τη τόσο δημιουργική δύναμη των παιδιών και προωθούν την απλή αποστήθιση και την “παπαγαλία”. Έτσι, λοιπόν και για το “βαρετή ελληνική οικογένεια” δεν φταίνε άμεσα οι γονείς, αλλά η μαθημένη αυτών των στείρων πρακτικών που εφαρμόζεται και στο σπίτι.

Κι αν στο σχολικό περιβάλλον άμεση παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει, στο σπίτι οι γονείς μπορούν να τ΄ αλλάξουν όλα. Το πρώτο που χρειάζεται ένα παιδί, είναι να είστε δίπλα του, ειδικά στα πρώτα του βήματα. Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι την επιτυχία. Το παιδί πρέπει να αναπτύξη αυτοεκτίμηση για τον εαυτό του και αγάπη για την μάθηση, όχι να αγωνιά αν έκανε λάθος. Ένα μικρό αυτοκόλλητο ή σφραγίδα στο τέλος κάθε άσκησης είναι υπέραρκετό.

Κάντε ευχάριστη την διαδικασία της ανάγνωσης, δραματοποιώντας το κείμενο με χιουμοριστική χροιά. Ακόμα και η εκφώνηση των “βαρετών” ασκήσεων αποκτά άλλο ενδιαφέρον, έτσι. Πλάστε ιστορίες με τις νέες λέξεις που μαθαίνει, μην αρκεστείτε στην απλή αντιγραφή και ορθογραφία. Παίξτε με τους αριθμούς και τις πράξεις και εντάξτε και αυτά σε ιστορίες.
Ζωγραφίστε, μουτζουροθείτε, κατασκευάστε τη δική σας “Φρουτοπία”, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η φαντασία των παιδιών, και να αγαπήσουν αυτό που κάνουν. Στο κάτω-κάτω το να ξαναγίνεται και σεις παιδί, το να ξαναδώσετε νόημα και στη δική σας φαντασία, νομίζω θα δώσει νέα πτυχή και στη δική σας μέρα.

Γαλανάκης Γιώργος
Ψυχολόγος – Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία – Συμβουλευτική
galanakis-george-psy-cbt.gr
gegaolanakhs@yahoo.gr
Σόλωνος 99, Αθήνα

****(σε περίπτωση αναδημοσίευσης – αναπαραγωγής οποιουδήποτε  άρθρου επιβάλλεται η χρήση του συνδέσμου της σελίδας του άρθρου ως πηγή)  

Mymommy.gr

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON [icon type="fa-facebook" size="icon-3x" url="https://www.facebook.com/mymommy.gr/" box="true"] [icon type="fa-twitter" size="icon-3x" url="https://twitter.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-pinterest" size="icon-3x" url="https://gr.pinterest.com/mymommygr" box="true"] [icon type="fa-google-plus" size="icon-3x" url="https://plus.google.com/117049516959846368092" box="true"] [icon type="fa-linkedin" size="icon-3x" url="https://www.linkedin.com/in/mymommy" box="true"]
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!