‘Τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν ευτυχισμένους γονείς ‘

Ευτυχισμένη Οικογένεια ….Χαρούμενα παιδιά !

 Οι αυξημένες προσδοκίες των γονιών είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα στην ανατροφή ενός παιδιού.

Οι αυξημένες προσδοκίες, όπως μας εξηγεί η Ελένη Αΰφαντή σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (LifeCoach), εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχιατρική και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων, μπορεί να πηγάζουν από όσα έχουν εισπράξει οι γονείς από τους δικούς τους γονείς. Υπάρχει τρόπος να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;  
Γιατί πολλές φορές ενώ οι γονείς ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις σε ότι αφορά την ανατροφή των παιδιών τους, τελικά αποτυγχάνουν;
Μακάρι όλοι οι γονείς του κόσμου να μπορούσαν να κοιτάξουν τα παιδιά τους στα μάτια και να τους μεταδώσουν μηνύματα αγάπης που εμπεριέχουν φροντίδα του εαυτού τους, αυτοσεβασμό, ήθος, ελευθερία στις επιλογές τους.  Να τα εμπνεύσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κρίνουν ή να κρίνονται, ούτε να συγκρίνονται. Να αφομοιώνουν τα μαθήματα της ζωής τους με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και όχι να τα ερμηνεύουν βάση παλιών στερεότυπων. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει συνήθως, είναι ότι προσπαθούν μέσα από τα παιδιά τους να σβήσουν όλα τα σημάδια που χαράχτηκαν στην ψυχή τους από τους δικούς τους γονείς.  Τους ζητούν να φορέσουν τη μάσκα του καλού παιδιού, για να δικαιώσουν την πεποίθησή τους πως αν εκείνοι ήταν τα ιδανικά παιδιά, θα είχαν καταφέρει να αλλάξουν τους δικούς τους γονείς.
Εννοείται ότι οι προσδοκίες των γονιών για τα παιδιά τους μπορεί να έχουν τελικά αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί;
Οι γονείς πολύ συχνά επιφορτίζουν τα παιδιά τους με ρόλους που τα βαραίνουν τα ενοχοποιούν και τα κάνουν αδύναμα να διαμορφώσουν τη δική τους πραγματικότητα.  Τα χρεώνουν με τις πεποιθήσεις γονιών και κοινωνίας, με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε αίσθηση ατομικής ταυτότητας, οπότε η αυταξία τους γίνεται εξαιρετικά εύθραυστη και η συναισθηματική τους κατάσταση δεν ωριμάζει, σε πείσμα της χρονολογικής τους ηλικίας. Από την άλλη μεριά, τα παιδιά παγιδεύουν άθελά τους την παιδική τους ηλικία, διότι εξαρτώνται από την αγάπη των γονιών τους και φοβούνται μήπως αυτή χαθεί και έτσι προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, φορούν τη μάσκα ενός ψευδούς εαυτού για να τους ικανοποιήσουν.  Συνηθίζουν όμως, τόσο πολύ σε αυτόν τον εαυτό που στο τέλος ταυτίζονται μαζί του και πιστεύουν πως πάντα έτσι ήταν. Όμως, αγνοούν τα υποσυνείδητα μηνύματα που στέλνουν  :  αγάπα με, για να αγαπήσω και εγώ τον εαυτό μου. 
Κι αυτό τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο μέλλον;
Ένα παιδί ακόμα κι αν φτάσει και εκπληρώσει τις προσδοκίες του γονιού και γίνει ένας είμαι φτασμένος επαγγελματίας, τελικά μπορεί να μην πιστεύει στον εαυτό του, να ψάχνει στο βλέμμα των συντρόφων του την επιβεβαίωση για να δώσω μια θέση στον εαυτό του, να έχει εξάρτηση από τη γνώμη τους, να περιμένει παρακλητικά να αγαπηθεί για να αποκαταστήσει τον σπασμένο του καθρέφτη. Αισθάνεται σαν ένα αντίγραφο της ζωής των γονιών του και πιθανόν έτσι να φερθεί και στα δικά του παιδιά, μετατρέποντάς τα σε ανθρώπινα αντίγραφα που θα ανταποκρίνονται και αυτά με τη σειρά τους στις δικές μου ανεκπλήρωτες προσδοκίες, διατηρώντας και αυτά την ψευδαίσθηση της ελεύθερης επιλογής, μέσα από την όποια ευελιξία μπορεί να έχει ένας συμβατικός τρόπος σκέψης.
 Άρα μου λέτε ότι πιθανό ένα από αυτά τα παιδιά να είμαστε κι εμείς οι γονείς;
Σαν ενήλικες, είναι ανάγκη τώρα να πάρουμε την ευθύνη του εαυτού μας, να κοιτάξουμε μέσα μας και να φωτίσουμε όλες εκείνες τις πτυχές που κρατάνε θαμμένα όλα όσα συσσωρεύσαμε στο διάβα της ζωής μας. Έχουμε πλέον όλα τα μέσα να το κάνουμε και το life coaching είναι σίγουρα ένα από αυτά!
 Το Life Coaching είναι μια κίνηση της τελευταίας δεκαετίας η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις. Πού νομίζετε ότι οφείλετε αυτό;
Το Coaching έχει ραγδαία εξέλιξη, γιατί στην εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι βαρέθηκαν να κάνουν αυτό που νόμιζαν ότι «έπρεπε» να κάνουν και είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό που θέλουν, κατανοώντας ότι αυτοί έχουν την επιλογή.  Την επιλογή να ζήσουν τα όνειρά τους και όχι τους φόβους τους.Έτσι, αποφασίζουν να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους, στη ζωή τους, αποφασίζουν να τολμήσουν να επενδύσουν στα όνειρά τους. Η συνέργεια μεταξύ του Coach και του πελάτη δημιουργεί ορμή και δύναμη, διότι οι με σαφήνεια καθορισμένοι στόχοι βοηθούν τον άνθρωπο να κινηθεί γρηγορότερα και με λιγότερη σπατάλη ενέργειας για την υλοποίησή τους, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται αρνητικές καταστάσεις και περιοριστικές πεποιθήσεις που του έφραζαν το δρόμο σε ότι και αν προσπαθούσε να κάνει.  Έτσι, οδηγείται σταδιακά σε μια περισσότερο επιτυχή και κυρίως ισορροπημένη ζωή.
Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί άνθρωποι;
Τα πιο συνηθισμένα θέματα είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, με τις σχέσεις παντός είδους, την αυταξία, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την πειθαρχία, την επίτευξη στόχων, την αίσθηση του σκοπού της ζωής.  Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν όμως δραστικά και την ανατροφή των παιδιών τους να μιλάμε για γονείς.
Το life coaching επομένως μπορεί να μας βοηθήσει να γίνουμε και καλύτεροι γονείς;
Αναμφισβήτητα! Η εξίσωση είναι απλή: όσο πιο ισορροπημένο κι ευτυχισμένος είναι ο γονιός τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είναι ισορροπημένα και ευτυχισμένα τα παιδιά του.  
Πώς επιλέγεις το σωστό άτομο για να αναλάβει το Life Coaching προκειμένου να δεις τις πολυπόθητες αλλαγές στη ζωή σου;
Nα δεις τις πραγματικές σου ανάγκες όπου θα χρειαστεί να συνεργήσεις με τον coach σου για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Γι’ αυτό ο coach πρέπει να είναι κάποιος που θα σε κάνει να αισθανθείς ότι μαζί είστε μια δυνατή ομάδα, η ομάδα που κερδίζει.

 Επιλέγουμε να απευθυνθούμε σε ένα life coach, όταν θέλουμε να :

  • Υπερβούμε δυσκολίες και αρνητικές καταστάσεις και να κτίσουμε αυτοπεποίθηση
  • Αναθεωρήσουμε πεποιθήσεις, συνήθειες και φοβίες που μας περιορίζουν.
  • Γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας για να απελευθερώσουμε στο μέγιστο της δυνατότητές μας, πιστεύοντας σ’ αυτές και να κτίσουμε αυτοεκτίμηση. 
  • Ανακαλύψουμε τι είναι το καλύτερο για μας, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο ή μια στρατηγική για να αλλάξουμε, ότι είναι αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε.
  • Δούμε τη ζωή μας από μια άλλη ευρύτερη οπτική γωνία.
  • Ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας.
  • Να μεγαλώσουμε καλύτερα τα παιδιά μας ενισχύοντας σημαντικά τις πιθανότητες να γίνουν ευτυχισμένα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας θέμα για να βοηθήσετε κάποιον άνθρωπο;
Όταν αγαπάς τον άνθρωπο, όλα τα θέματα είναι αγαπημένα!
Συνέντευξη: Φλώρα Κασσαβέτη/happymom
Mymommy.gr

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON
Newsletter
error

Follow us on Social Media. Spead the word...!