Συμβουλές για αφράτους & νόστιμους κουραμπιέδες και συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Μάθε όλα τα μυστικά για το «χιονισμένο» γλύκισμα των Χριστουγέννων
Προσπάθησες στο παρελθόν να φτιάξεις κουραμπιέδες αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό; Μάθε όλα τα μυστικά της προετοιμασίας του κουραμπιέ και δες τι έκανες λάθος!

Το βούτυρο έχει σημασία

Ο σωστός κουραμπιές θέλει καλό βούτηρο, κατά προτίμηση πρόβειο. Αν προσπαθήσεις να το αντικαταστήσεις με μαργαρίνη το πιο πιθανό είναι το αποτέλεσμα να σε απογοητεύσει.

Μη λυπάσαι το χτύπημα

Σε αντίθεση με τα μελομακάρονα, οι κουραμπίεδες θέλουν πολύ καλό χτύπημα στο μίξερ. Όσο περισσότερο ζυμωθεί το μείγμα, τόσο πιο αφράτο θα βγει το αποτέλεσμα. Βέβαια μη το παρακάνεις γιατί το ζυμάρι θα γίνει τόσο αφράτο με κίνδυνο να «σκάσει» ο κουραμπιές στο ψήσιμο. 20 λεπτάκια είναι αρκετά!

Προσοχή στη θερμοκρασία

Το σωστό ψήσιμο του κουραμπιέ θέλει χαμηλή θερμοκρασία. Βέβαια, επειδή ψήνονται σχετικά γρήγορα, πρόσεξε μη σου καούν.

Φύλαξέ τους σωστά

Όπως και με τα μελομακάρονα, έτσι και οι κουραμπιέδες πρέπει να σκεπάζονται για να μη χαθεί το αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα. Αν απορροφήσουν υγρασία θα «νοτίσουν», θα γίνουν μαλακοί και η ζάχαρη θα κάνει κρούστα

Για έξτρα άρωμα ράντισέ τους

Οι περισσότερες συνταγές κουραμπιέ αναγράφουν ράντισμα με ροδόνερο ή ανθόνερο, κάτι που δεν είναι τυχαίο! Προσοχή όμως: Πρέπει να το κάνεις κατευθείαν με το που θα βγάλεις τους κουραμπιέδες από το φούρνο

Για γεύση με τσαχπινιά πρόσθεσε βανίλια, πορτοκάλι ή λικέρ

Για ιδιαίτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα λεμονιού ή λικέρ μαστίχα, το οποίο και προτείνουμε.
Συνταγή για απέιθανους κουραμπιέδες !
Συστατικά
Με μίξερ
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. φρέσκο βούτυρο πρόβειο
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κ.γ. πικραμύγδαλο
  • 200 γρ. ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ (καβουρδίζουμε στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά)
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
Χωρίς μίξερ
  • 125 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 125 γρ. βούτυρο 
  • 50 γρ. αμύγδαλα τριμμένα ωμά στο μούλτι
  • 75 γρ. zάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • 2 βανίλιες
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 150 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • ανθόνερο για πασπάλισμα
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
      
    Μέθοδος Εκτέλεσης
Εκτέλεση με μίξερ
  • Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-7 λεπτά.
  • Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βούτυρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα. 
  • Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ,εκτός μίξερ και ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
  • Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.)  και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
  • Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
  • Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
  • Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.
Εκτέλεση χωρίς μίξερ
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τα αμύγδαλα φιλέ (φέτες) και τα βάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί μπορεί τη μία στιγμή να φαίνονται άψητα και την αμέσως επόμενη να μας έχουν καεί. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Σε περίπτωση που είναι ζεστά, θα χαλάσει η συνταγή μας.
  • Ο φούρνος μας παραμένει στους 200 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κουραμπιέδες εκτός του αμύγδαλου φιλέ. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αμύγδαλο φιλέ και ανακατεύουμε με το χέρι.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες (20-25 γρ. ο κάθε ένας) και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κουραμπιέδες να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς όταν βάλουμε το ταψί.
  • Τους αφήνουμε αφού τους βγάλουμε από το φούρνο για 10 λεπτά ώσπου να κρυώσουν.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ανθόνερο και άχνη ζάχαρη.

melioannou_327qfdgx

Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ

Mymommy.gr
Η αγαπημένη συντροφιά της κάθε Μανούλας. Άρθρα που απασχολούν όλη την οικογένεια , συνταγές, διατροφή, επικαιρότητα, υγεία, ιστορίες μαμάδων, ψυχολογία, φροντίδα παιδιού και μωρό, θηλασμός και εγκυμοσύνη.

Το mymommy.gr απευθύνεται στη νέα μαμά και τη σύγχρονη γυναίκα γιατί τα παιδιά μας είναι ο θησαυρός μας και η πηγή έμπνευσης μας !

FOLLOW US ON